Skip to content

BERBER

KURSI PER BERBER

 

Emertimi  I kualifikimit professional.

Kualifikimi ose formimi professional I synuar emertohet sipas listes kombetare te profesioneve:Berber (kodi 5141.02)

 

Ky kualifikim eshte nje trajnim professional I pergjithshem per berber qe synon tu jape pjesmarresve ne kete trajnim njohuri,aftesi dhe kompetenca baze te punes se berberit.

 

Lista e profesioneve ne kete fushe mund te zgjerohet me trajnim ne te ardhmen pervec formimit te pergjithshem edhe ne disa profile te tjera si:

Berber ne skene.

Grimier ne skene.

Pune te tjera qe lidhen me kursin e berberit.

 

 

Arsyet perse eshte I nevojshem ripunimi I kurikules se kursit te formimit professional ne fushen e berberit.

         a; Vitet e fundit ne vendin tone vihet re nje ritje vrullshme ne sektorin e sherbimeve.Ritja e standartit te jeteses  dhe influence e cultures europiane  per kujdesin dhe paraqitjen e jashtme ,ka bere qe ky sektor te jete nga me te spikaturit aktualisht dhe ne perspektiv.

          b; Ky eshte nji nga profesionet e perhapura ne vendin tone dhe perben mundesi punesimi per nji numer relativisht te larte  punonjesish ( meshkuj).Ky profesion krijon mundesi te medha punesimi dhe vetepunesimi.

           C; Ripunimi I kurrikules ne kete fushe eshte  mese I domozdoshem ne kuader te evoluimit  te vazhdueshem dhe te shpejte te teknologjive,materialeve dhe proceseve te berberit,te cilet  kerkojne qe si te punesuarit dhe ata qe kerkojne te punesohen ne kete sektor,te trajnohen dhe te jene ne kontakt te vazhdueshem me keto zhvillime.

            d; Formimi professional ne kete fushe eshte I nevojshem pasi ne kete kuader te formimit gjate gjithe jetes,formimi professional I te rriturve perben  nji obligim domozdoshmeri per zhvillimin burimeve njerezore  me qellim final  sigurimin e nje fuqie punetore te kualifikuar dhe rikualifikuar.

           E; Formimi professional ne kete fushe  eshte domozdoshmeri  per bizneset qe punojne ne kete fushe e kerkojne nji gje te tille,per arsye te mungeses se punetoreve te kualifikuar.

           F; Ritja e standartit te jeteses ne zonat urbane dhe rurale,kerkojne nji trajnim professional me te larte.

           g; Kurrikula e trajnimit lidhet direkt me analizen e vazhdueshme te tregut te punes,ku profesioni I berberit eshte I kerkuar dhe nji mundesi per uljen e nivelit te papunesise.

         h; Miratimi I Listes Kombetare te Profesioneve me V.K.M.627 dt.11.06.2009 ne nengrupin me kod 514 (berber) e specifikon kursin e berberit si profesion me vete (ten dare nga kozmetika).Ky ndryshim ben te domozdoshem ripunimin e skeletkurrikules egzistuese per Berber.

 

Qellimet e pergjithshme te kualifikimit professional.

Kualifikimi professional per punonjesit e berberit sipas sipas statusit-Tip(ne mbeshtetje te V.K.M.nr.675,dt.25.09.2003 neni 6”kursantet jane persona qe kane  mbaruar arsimin shkollor te detyrueshem dhe qe deshirojne te formohen profesionalisht”,si dhe duke u bazuar ne Udhezimin nr.867/1,dt.30 12 2002pika 3 “kane te drejte te regjistrohen ne qendrat publike te formimit professional individet qe kan mbushur moshen 16 vjec dhe qe jan ne gjendje te mire shendetesore”,pika 4 “ne qendrat publike te formimit professional mund te regjistrohen edhe individet e moshes 14-16 vjec,te cilet kane perfunduar arsimin e detyrueshem”dhe te riturit,te cilet pranojne programet perkatese te miratuar nga MPCSSHB.

Kategorite qe marin pjese ne kete trajnim jane si me poshte;

Te ritur qe pranojne programet perkatese te miratuar MPCSSHB.

Te rinjte qe kane mbushur moshen 16 vjec dhe jane ne gjendje mire shendetesore dhe qe pranojne programe perkatese te miratuara nga Ministria e Punes,Ceshtjeve Sociale dhe Shanseve Barabarta.

Te rinjte e moshes 14-16 vjec,te cilet kane perfunduar arsimin e detyruar.

Pra ne perputhje me ligjin qellimi dhe target grupet e formimit professional ne kete fushe jane si me poshte

           a; Te formoje (trajnoj profesionalisht) te rinjte apo te riturit qe plotesojne kriteret e pranimit sipas standarteve te miratuara nga Ministri I Punes,Ceshtjeve Sociale dhe Shanseve te Barabarta.

            b; Te riformojne dhe te riaftesojme te rinjte qe jane ne pune dhe pranojne programin perkates te miratuar nga Ministria e Punes,Ceshtjeve Sociale dhe Shanseve te Barabarta.

 

Pershkrimi I pergjithshem I formimit professional per BERBER.

Ky profesion ushtrohet ne subjekte private ose sit e vetpunesuar.Organizimi I punes mund te jete individual ose ne nje process zinxhir.Ushtrimi I ketij profesioni kerkon njohjen dhe perdorimin e mjeteve te punes,zbatimin e regullave te higjenes dhe mirembajtjes se veglave te perdorura.Paisjet mjetet dhe materialet qe perdoren ne nje sallon berberi jane si me poshte;

 

            a; Pajisjet baze jane (pasqyra,poltroni,etj…)

            b; Mjetet baze jane; (manekini,morsete e manekinit,gersheret preres dhe rallimi,brisk preres,etj…)

             c; Mjetet plotesuese jane;(kreher preres,sprucator,tas,furce te ndryshme,etj…)

             d; Materialet perdoruese jane; (shampo,kremra,pasta roje,etj…)

 

Per realizimin me sukses te proceseve te punes se berberit duhet te zoteroje njohuri per materialet qe perdoren veglat dhe paisjet,rregullat e mbrojtjes ne pune dhe kushtet e higjenes,procedurat per egzaminimin,prerjen larjen, tharjen,krehjen e flokeve,etj…

Kompetencat baze qe duhet te kene punonjesit e berberit.

 

1.Perdorimi I katalogeve,manualeve per percaktimin e modelit te pershtatshem per klientin.

2.Njohin dhe perdorin materialet,vaglat dhe pajisjet e punes dhe I mirmbajne ato.

3.Analizojne dhe egzaminojne klientin.

4.Presin dhe krehin flokun ne perputhje me modelin.

5.Komunikojne dhe orientojne drejt klientet.

6.njohin sigurine ne pune dhe mirembajne mjedisin.

Lista e njohurive,aftesive dhe qendrimeve,qe do te pervetesohen nga kursanti,gjate periudhes se kualifikimit.

 Ne fund te procesit te formimit professional per berber,personat qe kane mare pjese ne kete formim professional prej nje niveli prej 200 oresh,te perbere nga 4  module do te jene te afte;

Te zbatojne me korektesi te gjithe rregullat e sigurise ne pune.

Te kryeje gjithe veprimtarine qe realizohet ne kursin e berberit.

Te prese floket sipas kerkeses dhe modelit te perzgjedhur.

Te perdore sipas nevojave te gjitha veglat,mjetet e punes dhe bazen material.

Te punojne ne ekip ne rastet kur puna zhvillohet zinxhir.

Advertisements
17 Koment
 1. Jam i interesuar me kontaktoni ne telefon 0682186180. MARSELO GJOKA

 2. Sabien permalink

  Nr. qe keni publikuar nuk jane funksionalë. Flm.

 3. Luis Brami permalink

  Desha te rregjistorohem te ky kurs

 4. Elvis permalink

  Dua te du ku ndodhet kursi

 5. Kristi Tane permalink

  Desha te pyes ne cfar date fillojne regjistrimet .?

 6. Ini permalink

  Jam nje djal 19 vjec dhe endra ime eshte te behem berber profesionist. Ju lutem dua nje adres dhe nrm cmimin. Ose thjesht nje numer kontakti. Ju faleminderit

 7. Elton Ahmetaj permalink

  Jam i interesuar per kursin per berber ju lutem a mund te me thoni pak cemimin? Kur fillon dhe sa sgjat ??;

 8. Me pelqen menyra se si i keni renditur te dhenat per tu bere nje berber i kualifikuar dhe mua me intereson te behem i tille.
  Me lini nje pergjigje nqse eshte e mundur. Dua cmimin dhe adresen.
  Faleminderit…

 9. Jam 14 vjec dhe e kam shum qejf te behem berber dhe dua te bej kurs

 10. ADRIATIK BARDHOCI permalink

  Miredita! Berber eshte nje Hob i im dhe kam shume deshire te bej nje Kurs profesional. Po patet mundesi me jeni nje Adresse ose Nr tel per tu Informuar. Qyteti im eshte Durresi.

 11. mund te luni nje nr ketu per te kontaktuar me ju….

 12. Fredi permalink

  Dua te bej nje kurs per berber po dua te di cmimin.

 13. altin balliu permalink

  prsh a ka vend te lire akoma ?

 14. rruzhdi hamzaj permalink

  Jam i nteresur pek kete lloj kursi per berber

  • prsh..ndodhem ne gr dhe jam shum i interesur per ket kurs, ju lutem me ktheni prgj…

   • ronaldo permalink

    Jam i interesuar per kete kurse mund te me jepni numbrin e tel….
    Ose te me telefononi ne numberin tim 0693729266

   • Per informacion me te detajuar luteni te dergoni email tek drfpp1.kordinatori@gmail.com ose kontaktoni ne:
    Telefon: 04 222 8427, Celular: 068 4699978
    Ose mund te kaloni nga Qendra nga e Hena deri te Premte,
    8:00 – 16:00
    Ju Falenderojme

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: